October 18, 2010
Syrefattiga ådror

Det luktade nio timmars sömn i rummet, surt och instängt. Jag blev tvungen att öppna fönstret. En strimla kall syreberikad luft hyvlade ner den instängda osten till atmosfär och spred sin friska andedräkt på ett behagligt sätt. Jag andades in, tänkte på yoga, jag andades ut, tänkte på yoga, andades in, tänkte på yoga, andades ut, tänkte på yoga. Jag har aldrig provat yoga men tanken på det lugnar min andning. Jag andas nervöst om jag inte tänker på yoga. Mina andetag ger oftast intryck av att inte fylla lungorna helt och hållet. Vet du vad som händer om man inte får tillräckligt med luft i lungorna? Just precis, blodet får inte tillräckligt med syre.

Det är här min oro kommer in. Jag föreställer mig känslan av ett syrefattigt blod som cirkulerar omkring och sticker i hela kroppen, man får det svårare att koncentrera sig, man blir yr, går det illa svimmar man, har man otur dör man. En lösning skulle kunna vara att göra lufthål med en gaffel i hela kroppen, som man gör när man bakar potatis i ugn till exempel. Jag vet inte om det skulle funka, men tja varför inte egentligen. Hmm. Det bästa är nog bara att andas lugnt och metodiskt. Inte snåla med syret, luft är ju gratis.

Det här påminner mig om en mensguide jag läste en gång. En mensguide, ja, precis. En guide till mens. Där stod det att blodet ändrar färg ju längre in i cykeln man är, och att man kan avläsa syrehalten i blodet genom att undersöka färgtonen. Ju mörkare desto mindre syre. Detta beror på att blodet i början av cykeln är fullproppat med syre, eftersom det kommer från artärerna, som är på väg från lungorna för att sprida vidare syret. Blodet i slutet av cykeln är från venerna, som är på väg till lungorna för att fylla på nytt syre och är med andra ord jättefattiga på syre. Detta är på intet vis säkerställd fakta och jag ber läsaren ta detta med en nypa salt. Men det är säkert sant.

Nej, faktum är att det är riktigt obehagligt att skriva om syre. Jag måste genast sluta med det.

March 16, 2010
- 11°C

Elva minusgrader! Elva kommatecken åtta för att vara exakt. Så kallt det ständigt är. Så vi var kalla, och alltid kalla. Hur cool är elva grader? Elva grader under noll. Lika kallt i elva minus ute, lika kallt där inne. Tänder hackar inte nödvändigtvis när det är så kallt. Det beror på om du kan hålla dig varm eller inte. Men hur ska du lyckas hålla sig varm, om det är så kallt? Ingenstans att gå, bara kyla behandla - du bör vara vänlig mot kylan. Utbyte av artighetsfraser. Och du fryser i elva minusgrader.

February 1, 2010
Är det inte fantastiskt?

  • Hur ser en aktie ut? Det är svårt att svara på. Det är så att säga inget konkret väsen av något slag. En aktie är ett slags “ting” i ständig förändring, man kan aldrig riktigt förutse hur aktien ser ut i framtiden. Den har ingen konkret formation som en cirkel eller kub. Den är könlös och kan inte prata. Däremot har den namn och består av siffror och diagram. Den skiljer sig i den bemärkelsen inte särskilt mycket från en boggart - den formar sig till det man är mest rädd för i hela världen, i det här fallet kanske inte Voldemort utan låt oss säga makt i reda ören, och det enda sättet att besegra aktien/boggarten är att förlöjliga den. Då sjunker aktien genast i värde och upplöses i tankevärlden. Aktier är ju så att säga rent påhitt, och för att en aktie ska fungera måste alla vara med på att det är riktiga pengar det rör sig om och inte bara siffror som sjunker och stiger.
  • Hur fungerar aktier i praktiken då? Jag vet inte. Man köper och säljer dem, de stiger och sjunker i värde, man blir rik eller ruinerad och det är ett spel med risk, procent och säkert i mångt och mycket lurendrejeri. Är det inte fantastiskt?

Tandkrämsföretag kan till exempel vara aktiebolag.

2:38pm  |   URL: http://tmblr.co/ZAH7UyLmlxa
(View comments  
Filed under: Maria Enerud 
January 8, 2010
Om pjäsen “Kamébroschen i Andorra”

Den inledande akten börjar med att huvudpersonen i dramat - en snygg, ung man - köper en orientmatta på en loppmarknad i utkanten av Andorra la Vella. Varje plats på jorden har en unik gryning, det är ett faktum tror jag. Det som är Andorra la Vellas särdrag och styrka är den klara men samtidigt dammiga luften som avslöjas när solen strålar för första gången varje morgon. Det låter väl i och för sig rätt typiskt och genomsnittligt för alla gryningar runt om i världen. Hur som helst, pjäsen: Den som säljer mattan till vår unge, snygge hjälte har en vacker kamébrosch ovanför sitt vänstra bröst och heter Maria. Hon faller genast för hans goda smak i fråga om orientmattor; det råkar nämligen vara hennes personliga favorit han köper. Den är gigantisk och till för att hänga på väggen. Mannen och kvinnan faller omedelbart för varandra och det fullkomligt gnistrar av kärlek (deras känslor är så flagranta att regissören valt att låta det slå verkliga gnistor omkring dem under en samlagsscen). Ungefär halvvägs in i pjäsen börjar Maria emellertid ifrågasätta mannens sarkastiska “kvinnoskämt” och tar dem för misogyni. Hon är dock inte så intelligent och tar alltså hans ironi seriöst och förstår inte att han ju bara har skojat lite. Trots deras överväldigande förflutna väljer Maria att lämna honom och i slutscenen ser man hur mannen ensam försvinner bakom korsningen Carrer de la Vall och Antic Carrer i stadens centrum. Mannen är för övrigt av Samojedisk härkomst, men han är född i Andorra och har levt hela sitt liv där.

November 20, 2009
En rudis varulv

Livet är en balansakt för mig, och även om andra kanske använder sig av intuition och känslor för att väga de många aspekterna och delarna i livets ribbstickade trasa, använder jag mig numera enbart av mitt förnuft. Jag tillskriver kärleken inga som helst känslor, för känslor gör att kärleken fylls av lögner, aggression och inte helt sällan våld. Visst kan man krydda med känslor i en kort, passionerad affär men då krävs övertygelsen om att det inte gäller något varaktigt. Förvisso krävs det en ömsesidig övertygelse om detta.

Vissa säger att jag är velig och inte kan fatta beslut, men så tror de ju också på den fria viljan. Jag anser mig själv vara skarpsinnig, logisk och intelligent. Andra följer sin impuls med passionerad iver och rusar således som en rudis varulv och når bara kärleken genom att bitas. Och nog applåderar dessa vidriga varuvlar åt Dantes föreställning om att det är kärleken allena som sätter solen och de andra stjärnorna i rörelse, att det är kärleken och inget annat som får Amazonfloden att rinna och att det är kärlekens förtjänst att håret på huvudet ständigt växer. Och offren blir smittade av deras rastlösa känslosfär och det stora djupet som hjärtat lämnar efter sig suger in allt och alla och ger ingenting tillbaka.

Ingenting ger de tillbaka.

November 4, 2009
Två fylledårars dialog

- Ja.

- Lägg av.

- Ändamålen helgar alla medel. Jag säger ALLA. Och det sätter jag fan hundringen på att det står på Bibeln.

- Då har jag hört ditt resonemang och jag är glad att få ta del av det. Var god och lyssna på mig nu och avbryt mig inte. Innan man diskuterar en helig massaker ska man ha i åtanke att Gud gav människan den fria viljan att välja mellan gott och ont -

- “Den fria viljan”.

- Ursäkta?

- Nej, nej, fortsätt du!

- Jo, alltså… En helig massaker är… Alltså, människan kan välja mellan gott och ont. Du säger att ändamålen helgar medlen, men om medlen är onda - om vägen till målet är ont - och medför lidande, då kan ändamålet omöjligt vara gott. Gud är inte ute efter ett mål, Gud är inte intresserad av att se något mål, något paradis, han vet sedan länge att vi är förlorade; paradiset fanns en gång på jorden, men nu finns den i himlen. Vi har sedan länge jagat bort paradiset och det finns ingen väg tillbaka; men det finns band, det finns band mellan himmel och jord. Jord och himmel kan inte vara samma sak, men vi kan leva i en underbar harmoni och vi kan efterlikna det, drömma om det, försöka att leva som vore det i ett -

- Zzz.

- ?

- Nej, nej, fortsätt! Jag skojade bara, ta det inte på så stort allvar. AJ! VAD FAN GÖR DU? AAAJ! VAD I HELVETE? VAD FAN ÄR DET MED-AAAAJ! ÄR DU HELT JÄVLA SJUK I HUVUDET? AAAJ!

- Åh broder ditt blod sprutar ur huvudet! Kommer det gå att rädda dig? Kommer någon att plocka ur glasspillrorna ur din panna? Flyter ölen in i din skalle och strålar samman i en underbar harmoni med ditt blod? Kommer den sura stanken av din smutsiga kropp att överlappas av den honungssöta smaken som sipprar in i din sjuka, vanställda, vidriga, GUDSFÖRGÄTNA KROPP? OOO! OOO! OOO! Aj, aj, aj! Din arm verkar bruten också! Men se så det blöder! Kommer ölen hindra blodet från att koagulera? Min arma broder, varför gråter du? Men du ska vara lycklig, du har ju övertygat mig! Ack, ändamålet helgar alla medel!

Liked posts on Tumblr: More liked posts »